ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Κατοικία διακοπών Κουκλουμπέρη στην Κάτω Γατζέα Πηλίου

Έτος κατασκευής : 2011

Αρχιτέκτων: Κ. Αδαμάκης           Πολ. Μηχ.: Φ. Σαμαράς           Ηλ. Μηχ.: Δ. Ζημέρης

Στις αρχέτυπες μορφές των παραδοσιακών βιοτεχνικών και γεωργικών αποθηκών του Πηλίου στηρίχτηκαν οι αρχιτεκτονικές και μορφολογικές επιλογές της συγκεκριμένης κατοικίας. Στην πορεία του χρόνου, με την αλλαγή του μοντέλου αξιοποίησης της γεωργικής γης και των καλλιεργειών, πολλά από τα απλά ταπεινά κτίσματα των αποθηκών μετεξελίχθηκαν σε εξοχικές κατοικίες των απογόνων των ιδιοκτητών ή των νέων αγοραστών.
Για την εξυπηρέτηση της νέα χρήσης, συνήθης πρακτική ήταν οι προσθήκες στον βασικό κεραμοσκεπή όγκο του κτιρίου, οι οποίες συνήθως ήταν μικρότερες σε ύψος και εμβαδόν. Ο ψηλοτάβανος χώρος της γεωργικής αποθήκης, αποκτούσε και ένα εσωτερικό ξύλινο πατάρι, για την αύξηση του ωφέλιμου χώρου.Η νέα αυτή εικόνα, σχεδόν κανόνας στο Πήλιο, και αποδεκτή στη συνείδηση των κατοίκων και των επισκεπτών δάνεισε τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της στην κατοικία της Γατζέας.
Πρόκειται ουσιαστικά για την σύνδεση τριών πρισμάτων – όγκων που μορφολογικά παραπέμπουν στην «μεταλλαγμένη» πηλιορείτικη αποθήκη. Ο βασικός όγκος από φέρουσα εμφανή λιθοδομή επιστεγάζεται με τετράκλινη κεραμιδοστέγη και κυριαρχεί στην σύνθεση. Ο δεύτερος όγκος είναι ένα καθαρό ορθογωνικό πρίσμα, ύψους ενός ορόφου το οποίο εν μέρει διεισδύει στο πέτρινο κτίσμα, οργανώνοντας τους χώρους των υπνοδωματίων και εν μέρει προεξέχει ως ανάμνηση της προαναφερόμενης προσθήκης.Ο μικρότερος όγκος  προς δυσμάς, σηματοδοτεί και επισημαίνει την κύρια είσοδο της κατοικίας. Και τα δύο προσκτίσματα είναι κατασκευασμένα από ανεπίχριστο, χωρίς βαφή σκυρόδεμα. Το μικρό μεταλλικό πατάρι, στο εσωτερικό του πέτρινου κτίσματος, προεκτείνεται και στο εξωτερικό υπό μορφή πέργκολας – υπαίθριου καθιστικού. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε (από τα αρχικά σκίτσα) στην βιοκλιματική παράμετρο, σε αναφορά με τη θέση του οικοπέδου και το μικροκλίμα της περιοχής (πορεία ηλίου, επικρατέστερος άνεμος, θέα).