ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Κατοικία Αδαμάκη στο Βόλο (προσθήκη)

Αρχιτέκτων:  Κ. Αδαμάκης         Πολ. Μηχ.: Λ. Θεοφίλου       Ηλ. Μηχ.: Α. Τσαλαπάτας                     
                      Ε. Τζαβέλλα

Το νέο οικόπεδο εμβαδού 200μ2 είναι σχεδόν «τυφλό» και συνδέεται με την οδό Αμπελακίων με μικρή πάροδο πλάτους 2μ. η οποία βλέπει σε πάρκο 4 στρεμμάτων στις δυτικές συνοικίες του Βόλου. Το κτιριολογικό πρόγραμμα της επέκτασης περιλαμβάνει 2 υπνοδωμάτια (παιδικό και ξένων), ένα studio, βιβλιοθήκη για τις ανάγκες των ιδιοκτητών και γυμναστήριο – βοηθητικούς χώρους στο υπόγειο.Οι βασικές ανάγκες για την προσθήκη βασίστηκαν σε 3 άξονες.
1.    Διατήρηση της μορφολογικής αυτονομίας του υπάρχοντος σπιτιού, με αντίστοιχη υποχώρηση της επέκτασης στο βάθος του διαδρόμου εισόδου και παράλληλη επεξεργασία της στενόμακρης όψης με τη λογική του φόντου (τζάμι – μέταλλο – μπετόν – εμφανές σε ενιαία γκρι απόχρωση).
2.    Το νέο κτίσμα τοποθετείται στο μέσον του τυφλού οικοπέδου και σε επαφή με το βόρειο και νότιο όριο, χωρίζοντας την αυλή σε 2 τμήματα τα οποία όμως συνδέονται και επικοινωνούν οπτικά και λειτουργικά μέσω του ισογείου ημιυπαίθριου χώρου.
3.    Η σύνδεση του νέου κτιρίου με το υφιστάμενο γίνεται μέσω ενός «λαιμού» - διαδρόμου σύνδεσης, στον οποίο τοποθετείται ο κατακόρυφος κόμβος επικοινωνίας (κλιμακοστάσιο και ασανσέρ). Παράλληλα, στο τμήμα του διαδρόμου που βρίσκεται σε επαφή με το υπάρχον κτίσμα και σε όλα τα επίπεδα καθ’ ύψος γίνεται λειτουργική ενοποίηση και αντίστοιχη προσαύξηση των χώρων.
  Η απόφαση για την αξιοποίηση της ταράτσας με ωραία θέα προς το πάρκο και το Πήλιο, κατά τη διάρκεια της μελέτης και η στατική ανεπάρκεια του υπάρχοντος κτιρίου, οδήγησαν στη λύση της μεταλλικής κατασκευής. Οι μεταλλικοί ελκυστήρες και η στέγη αναρτώνται από το συνεχές τοιχείο οπλισμένου σκυροδέματος της νέας κατασκευής και απλά εδράζονται στην ταράτσα χωρίς να φέρουν πρόσθετα φορτία στο υφιστάμενο κτίσμα. Ο διάδρομος, που αποτελεί κομβικό σημείο στη λειτουργία της κατοικίας εξελίσσεται σε ζωντανό χώρο – πέρασμα – έκθεση της δουλειάς των αρχιτεκτόνων – ιδιοκτητών. Πλαϊνός τοίχος και οροφές από ανεπίχριστο σκυρόδεμα χωρίς βαφή και ξύλινο δάπεδο, είναι τα μόνα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο εσωτερικό και καθ’ όλο το ύψος των πέντε επιπέδων. Οι πόρτες, που απαιτούνται για λειτουργικούς λόγους, είναι διαφανείς από δάπεδο ως οροφής, χωρίς κάσα (τζάμι triplex 10mm).  Το νέο κτίσμα κατασκευάζεται επίσης από μικτή κατασκευή. Υπόγειο και ισόγειο από οπλισμένο σκυρόδεμα, A΄ όροφος και πατάρι από ελαφρά μεταλλική κατασκευή. Η καμπύλη στέγη επικαλύπτεται με τιτανιούχο ψευδάργυρο (zink) και προεξέχει αμφίπλευρα για καλύτερη σκίαση και ηλιοπροστασία. Ο μεταλλικός σκελετός ( κολώνες και δοκάρια ΗΕΒ 240), είναι εμφανής στις εξωτερικές όψεις, αλλά και στον εσωτερικό χώρο (οι χαράξεις είναι διακριτές στα τοιχώματα και στις οροφές). Στα εξωτερικά τοιχώματα χρησιμοποιήθηκε από μέσα προς τα έξω πυράντοχη γυψοσανίδα 12mm. – θερμοηχομονωτικό υλικό 5cm. Ytong 20cm, σοβάς 3cm και τελική εξωτερική επένδυση από οριζόντιες διαδοκίδες (40Χ60) με αρμό 10mm. Τα δάπεδα σε όλα τα επίπεδα είναι ξύλο laminated, πλην του χώρου του ισογείου που τοποθετήθηκαν πλάκες γκρι μαρμάρου. Τα τζάμια είναι ειδικά κρύσταλλα, που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία, επιτρέποντας όμως στο φως να περνά στο εσωτερικό του κτιρίου.  Η διαμπερότητα όλων των χώρων και σε όλα τα επίπεδα καθ’ ύψος, οι μονώσεις (δαπέδων – τοίχων – οροφής), μειώνουν αισθητά τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου. Πρόσθετος δροσισμός επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας. Τοποθετήθηκε στη θεμελίωση του κτιρίου σωλήνα Φ20, η οποία στο ύψος του παταριού κάτω από τη στέγη διοχετεύει ψυχρό αέρα από το υπέδαφος (-4 -5ο C) στο εσωτερικό του κτιρίου. Ο εξαερισμός ενισχύθηκε παράλληλα με ισχυρούς ανεμιστήρες στο επίπεδο του παταριού και στις δυο ανοιχτές πλευρές του νέου κτιρίου (ανατολική – δυτική). Τα διπλά ανοίγματα σ’ όλο το μήκος και των δυο όψεων, διευκολύνουν τον φυσικό ελκυσμό – δροσισμό και αερισμό των χώρων.  Γενικά δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στα παθητικά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, που μειώνουν αισθητά το κόστος λειτουργίας του κτιρίου.