ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Κατοικία Μπακάλη στον Άναυρο Βόλου

Έτος κατασκευής
: 2005-2006

Αρχιτέκτων
:  Κ. Αδαμάκης      Συνεργάτης: Ε. Τσιρώνη
            Πολ. Μηχ.: Φ. Σαμαράς         Ηλ. Μηχ.: Δ. Ζημέρης                        
                        Ε.Τζαβέλλα
 

Οι αρχικές σκέψεις των ιδιοκτητών για τη διατήρηση και επισκευή της μετασεισμικής διώροφης κατοικίας (1957), τροποποιήθηκαν όταν τα νέα δεδομένα επέβαλλαν τη δημιουργία ενός ακόμη ανεξάρτητου διαμερίσματος 100τ.μ. περίπου για τους γονείς. Το μεσαίο, παράγωνο, με μικρή όψη και μεγάλο βάθος οικόπεδο, βρίσκεται σε επαφή με τον παραλιακό δρόμο του Αναύρου και έχει καταπληκτική θέα στον Παγασητικό κόλπο. Η υψηλή στάθμη των νερών και η δύσκολη κατασκευή υπογείου οδήγησαν στη χρησιμοποίηση του ισογείου για τη χωροθέτηση των βοηθητικών χώρων (λεβητοστάσιο, αποθήκες, πάρκιν κλπ).
Τον Α΄ όροφο καταλαμβάνει το διαμέρισμα των γονέων, ενώ τα υπόλοιπα 3 επίπεδα (Β΄- Γ΄+ δώμα), το ενιαίο διαμέρισμα των ιδιοκτητών.
τον Β΄ όροφο προς την πλευρά της θάλασσα, τοποθετήθηκαν οι χώροι υποδοχής ενώ στον ακάλυπτο χώρο η κουζίνα και ο χώρος φαγητού.
Στο Γ΄ όροφο, τα τρία υπνοδωμάτια και οι χώροι υγιεινής. Στο δώμα, ένας ξενώνας, μικρή κουζίνα, υπαίθριο καθιστικό και χώρος μπάρμπεκιου για τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ένα από τα παιδικά υπνοδωμάτια είναι διώροφο και το πατάρι του βγαίνει επίσης στο δώμα, με εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα.
Ο χώρος υποδοχής είναι ψηλοτάβανος (3,80 μ) και τμήμα του, επάνω από το χώρο της κυρίας εισόδου, είναι διώροφο. Το μεσοπάτωμα (πατάρια) κατασκευάστηκε από ελαφρά κατασκευή με εμφανή μεταλλικά δοκάρια (ΙΡΕ 200), η οποία επεκτείνεται και στην κύρια όψη του κτιρίου, υπό μορφή μεταλλικού μπαλκονιού (γρανελάδα). Οι λειτουργικές επιλογές στο εσωτερικό του κτιρίου μεταφέρονται και στην όψη, με παράλληλη χρήση των ίδιων υλικών (μέταλλο και ξύλο πάρκλεξ σε καφέ απόχρωση). Με εξαίρεση των στοιχείων του φέροντος οργανισμού, τα υπόλοιπα τμήματα της κύριας όψης είναι συρόμενες τζαμαρίες από αλουμίνιο σε γκρι μεταλλικό χρώμα. Τα μπαλκόνια και οι ημιυπαίθριοι χώροι του Β΄και Γ΄ορόφου συνδέονται με κατακόρυφα μεταλλικά στοιχεία ειδικής διατομής για αυτόματες συρόμενες τέντες ηλιοπροστασίας. Τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού επενδύονται με μπεζ πωρόλιθο, ενώ η προεξοχή (έρκερ) με ειδικό ξύλο πάρκλεξ σε καφέ απόχρωση. Τα μεταλλικά στοιχεία (μπαλκόνια, πέργκολες, περσίδες κλπ) είναι βαμμένα σε γκρι μεταλλικό χρώμα, με ειδική βαφή ανθεκτική σε δυσμενείς συνθήκες (κοντά σε θάλασσα).