ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Κατοικία Τσιτσιρίγκου στις Αλυκές στο Βόλο

Έτος κατασκευής
: 2004- 2007

Αρχιτέκτων :Κ. Αδαμάκης            
Πολ. Μηχ.: Φ. Σαμαράς         Ηλ. Μηχ.: Δ. Ζημέρης

Στο συνεχές σύστημα δόμησης, με τις μικρές σε εμβαδόν και πρόσωπο προς τον δημόσιο χώρο ιδιοκτησίες, είναι σχεδόν κανόνας, η «επαφή» των γειτονικών κτιρίων στο πλαϊνό όριο των οικοπέδων. Η «τυφλή» αυτή όψη είναι συνήθως ανεπεξέργαστη – αδιάφορη και σπάνια συμμετέχει στην αρχιτεκτονική επίλυση του θέματος. Τελικό αποτέλεσμα η γνωστή σε όλους «μεσοτοιχία» να διαμορφώνει σε σημαντικό βαθμό και για πολύ χρόνο, μεγάλο τμήμα του αστικού περιβάλλοντος των πόλεων.
Το εξαιρετικά πλεονεκτικό οικόπεδο είναι γωνιακό, με την μικρή πλευρά στον παραλιακό δρόμο και θέα στην θάλασσα. Τα γεωμετρικά του δεδομένα και ο προσανατολισμός του (Ν.Α), επιβάλλουν την επαφή στο πλαϊνό βορεινό όριο.
Κεντρικό στοιχείο της συνθετικής ιδέας, ο διώροφος κόκκινος τοίχος που ερεθίζει τονίζοντας το μόνιμα παραμελημένο πλαϊνό όριο των ιδιοκτησιών. Θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει μόνος του, ως αυτόνομο, αυθύπαρκτο στοιχείο, οργανώνοντας αλλά και διαιρώντας τον χώρο, ένα δυνατό «σημάδι» στο όριο της ατομικής ιδιοκτησίας.
Η διώροφη κατοικία στέκεται σε μια διαλεκτική σχέση με τον τοίχο. Τον  αγγίζει, αλλά δεν τον εξουσιάζει. Δείχνει να τον σέβεται, αλλά και να τον χρησιμοποιεί για την εξυπηρέτηση της.
Το αδικημένο πλαϊνό – τυφλό όριο, καθορίζει το τελικό αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα, ίσως να παίρνει την εκδίκηση του.